Työskentelyn tavoitteet

Työn tavoitteet

  1. Lapsen/nuoren eheytyminen

Perhekodin päivittäinen arki ja toiminta tähtää lapsen/nuoren eheytymiseen. Psyykkisten voimavarojen vapautuminen ja käyttöön valjastaminen mahdollistavat kasvun ja kehityksen sekä ikätasoisen toiminnan. Perhekodissa taataan lapsen/nuoren perustarpeiden täyttyminen ihan jokainen päivä. Perhekoti luo turvallisen ja terveellisen ympäristön, jossa on rauhaa ja tilaa eheytymiselle. Perhekodissa on aina läsnä aikuinen, jolle voi purkaa omia tuntemuksiaan ja huoliaan. Perhekodin aikuisten ja lasten/nuorten välillä vallitsee turvallinen ja empaattinen suhde. Aikuiset ovat sensitiivisiä ja ymmärtävät huostaanotettujen lasten tarvitsevuutta ja erityistarpeita. Jokainen perhekodin lapsi ja nuori nähdään ainutlaatuisena ja arvostettavana perhekodin jäsenenä.

  1. Perheen eheytyminen

Perhekodissa työskennellään sen eteen, että lasten ja biologisten perheiden suhteet eheytyisivät ja säilyisivät myös tulevaisuudessa. Perhekodin lapsia ja nuoria kannustetaan olemaan yhteydessä omiin biologisiin sukulaisiinsa mm. puhelimitse. Pyrkimyksenä perhekodissa on se, että jokainen lapsi ja nuori tapaisi omia biologisia vanhempiaan ja sisaruksiaan kotiharjoitteluissa joka toinen viikonloppu. Tämä yhdistää perheitä ja luo yhteenkuuluvuuden tunnetta. Työskennellessä perheiden kanssa, huomioimme perhekodissa asuvien lasten/nuorten sekä biologisten perheiden toiveet kotiharjoitteluita sovittaessa. Perhekodista ollaan viikoittain yhteydessä biologisiin perheisiin ja kerrotaan lasten/nuorten kuulumisia. Tavoitteena on aina hyvässä hengessä sujuva yhteistyö lasten edun eteen.

  1. Yhteiskunnan täysvaltainen jäsenyys

Tavoitteenamme on, että perhekodista lähtee itsestään huolta pitäviä, vastuuntuntoisia yhteiskunnan jäseniä. Arvostamme koulutusta sekä työntekoa. Perhekodissamme kaikilla lapsilla ja nuorilla on haaveita ja tulevaisuudensuunnitelmia. Lapsi ja nuori ovat vahvasti osallisena oman elämänsä suunnittelussa ja päätöksenteossa, päivittäin pienemmissä asioissa ja myös pikän aikavalin suunnitelmissa. Tulevaisuuden suunnitelmia kartoitetaan myös yhdessä perhekodin aikuisten kanssa. Omaa tulevaisuuden elämän polkua aletaan hahmottamaan jokaisen nuoren kanssa yläkouluiässä. Tulevaisuuden suunnitelmissa huomioidaan nuoren haaveet, kiinnostuksenkohteet ja henkilökohtaiset taidot. Täysvaltaiseen yhteiskunnan jäsenyyteen kuuluu itsestään huolehtiminen niin fyysisesti, psyykkisesti kuin taloudellisestikin. Tähän kaikkeen perhekodissa pyritään antamaan riittävän hyvät eväät.